Rendszámtábla-kisokos – Mit jelentenek a színek, a rövidítések, ki igényelhet egyedi rendszámot?

Mindig kössön kötelező biztosítást!2024. július 25., csütörtök

A forgalmi rendszám a közúti járművek egyedi azonosítója, amelyet a járművekre kihelyezett rendszámtábla is megjelenít. Minden közúti forgalomban részt vevő gépjárműnek rendelkeznie kell érvényes rendszámmal. Ennek elmulasztása súlyos pénzbírsággal vagy egyéb büntetéssel járhat. Az alábbiakban bemutatjuk, mit érdemes tudni a 2022 nyarán bevezetett új rendszámformátumról és a rendszámtáblákon feltüntetett speciális jelölésekről.

Új rendszámformátum 2022 júliusa óta

A rendszámtábla lehetővé teszi a járművek hivatalos nyilvántartását, tulajdonosának azonosítását balesetek, bűncselekmények vagy közlekedési szabálysértések esetén. A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2022. július 1-től új magyar forgalmi rendszámokat vezettek be. A leglényegesebb különbség, hogy a korábbi 6 karakteres (három betű három szám) táblákat 7 karakteres váltotta fel (kétszer két betű és három szám), amelyeken már egyszerre kap helyet az EU-zászló, a magyar felségjelzés és a magyar címer. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. A korábbi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűekkel ellátott ún. ideiglenes rendszámtáblák helyett egységesen „I” betűjelűek szerepelnek. Az új rendszámok fokozatosan váltják fel a régieket, vagyis a 2022 júliusa után forgalomba helyezett járművek kapják ezeket (a már forgalomban lévő, régi rendszámokat nem kell lecserélni, csupán az újonnan forgalomba hozott járműveket látják el az új táblákkal).

Speciális rendszámtáblák

A taxik a TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Színek szerepe a rendszámtáblákon

A megszokott, fehér alapú rendszámokon kívül egyre több, színes háttérrel legyártott rendszámot látni az utakon. A sárga rendszámtáblán fekete karaktersorozat a taxiknak, teherautóknak és kamionoknak kötelező. A fehér alapú táblán piros karakterek a lassú járműveket, például traktorokat jelölik. A fehér alapon zöld karakterekkel ellátott táblákat a  mezőgazdasági járművek kapják, az autós kerékpárszállító eszközökre szerelhető szürke alapszínű jelzések szürkék maradnak. A diplomáciai rendszámok kék alapszínt kapnak, míg az elektromos áramot használó környezetbarát járművek zöld színt.

Mi az egyedi rendszám és az egyénileg választott rendszám? Ki igényelheti?

Egyedileg előállított rendszám: legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből álló rendszámtábla. Ha ilyen rendszámot szeretnénk, 435 000 Ft-ot kell fizetnünk, és a kiválasztott betű és számkombináció természetesen nem ütközhet közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba.

Egyénileg kiválasztott rendszám: Az új típusú rendszámtábláknak megfelelően ez 2×2 betűből és 3 számból álló formátumot jelent (pl. AA-PA-001), 112 450 Ft-ba kerül, és akkor kérhetjük az általunk kiválasztott betű és számkombinációt, ha az korábban még nem került kiadásra.

Egyedi és egyéni rendszámot kormányhivatalon keresztül igényelhetünk a jármű forgalmi engedélyével, személyi igazolványunkkal és lakcímkártyánkkal. Amennyiben nem magánszemélyként igényeljük az egyedi vagy az egyéni rendszámtáblát, hanem cégként, akkor 3 hónapnál nem régebbi cégkivonatot és aláírási címpéldányt is be kell mutatnunk.

 

A rendszám mellett gépjárművünk kötelező biztosítása is elengedhetetlen. Vezess és utazz felelősen, találd meg a számodra legkedvezőbb biztosítást díjkalkulátorunk segítségével!

https://www.eurorisk.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.07.27
PoweredBy: SK Trend Kft