10 tipp, amire mindenképp figyeljünk, amikor hosszabb időre elutazunk
A felhőtlen nyaralás érdekében érdemes néhány egyszerű, de hasznos előkészületet tenni, melyekkel megóvhatjuk otthonunkat a betörők elől. A Groupama Garancia Biztosító az elmúlt évek tapasztalatai alapján most 10 olyan lépést gyűjtött össze, melyek segítségével elkerülhetünk egy betörést vagy épp az értéktárgyaink ellopásából származó lelki és anyagi károkat.
 
1. Már az utazás tervezésekor is érdemes előre beszerezni néhány kelléket, mely távollétünkben megóvja otthonunkat az illetéktelen behatolóktól. Egy térfigyelő kamera jó ötletnek tűnhet, de csak elrettentésnek jó. A tapasztalatok alapján a mechanikai védelem sokkal hatékonyabb, ezért érdemes az ajtókra több zárat szereltetni, ablakaink védelmét pedig rácsokkal és törés-biztos fóliákkal megerősíteni.

2. Elterjedt eljárás a mozgásérzékelők beszerelése, általános hiba azonban, hogy csak a földszinten vannak kiépítve, noha a betörők sokszor az emeleti erkélyajtón vagy ablakon jutnak be. Figyeljünk erre is a riasztórendszer kialakításakor.

3. Nem tűnhet fontosnak, de a levelekkel, szórólapokkal teli postaládák könnyen felkelthetik az potenciális betörők figyelmét, ezért távollétünk idejére érdemes megkérni valakit, hogy alkalomadtán ürítse annak tartalmát.

4. Otthonunk védelmében fontos szerepet játszhatnak a szomszédok is, ezért érdemes az ő figyelmüket is felhívni az üresen maradó lakásra, hiszen óvó tekintetük, időnként a lakásban való mozgásuk akár egy betörést is megakadályozhat.

5. Ha hosszabb időre elutazunk, előtte érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy a világítás különböző – előre beállított – időpontokban magától kapcsolódjon fel a lakás különböző pontjain. Így azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon vagyunk.

6. Nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely segítséget nyújthat a betörőknek a ház falának megmászásához. A ház körül például ne maradjon létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk odabent, de mindenképpen zárható helyen.

7. Igyekezzünk minél kevésbé feltűnően bepakolni csomagjainkat az autónkba, a nagy cipekedés egyértelmű jel a betörőknek, könnyen kikövetkeztethetik, hogy otthonunk egy ideig őrizetlenül marad.

8. Indulás előtt még egyszer utoljára ellenőrizzük a nyílászárókat! Nem szabad nyitva, sőt bukóra állítva se hagyni, ugyanis ilyen esetben a ház helyiségei nem minősülnek lezártnak, a biztosítótársaság szinte biztosan nem fizet betörés esetén. Attól, hogy csukottnak látszik, még nem biztos, hogy úgy is van, egy nyitva felejtett ablak később több bosszúságra adhat okot. Minden zárat zárjunk tehát be és ellenőrizzük is azt!

9. Égető a vágy, hogy nyaralásunk élményeit a közösségi oldalakon azonnal megosszuk ismerőseinkkel, érdemes azonban ezt a nyaralás utánra tartogatni, hogy minél kevesebb ember figyelmét hívjuk fel figyelmet üresen maradt lakásunkra.

10. A rendőrségi statisztikák szerint a betörések során a leggyakrabban ellopott értékek a készpénz, az ékszerek, de a kisebb műszaki cikkek is kedvelt célpontok, hiszen ezek könnyen mozdíthatóak és értékesíthetőek, ezért ellenőrizzük biztosításunkat is! Ha szerződésünk például nem nyújt az ékszerekre biztosítási védelmet, akkor ékszereinket vagy helyezzük trezorba a nyaralás idejére, vagy terjesszük ki lakásbiztosításunk fedezeti körét ezekre az értékekre is. Az utóbbi esetben egyeztessünk biztosítási szakértővel arról, hogy milyen mechanikai védelmet kell nyújtanunk a biztosított ékszereknek a lakáson belül!

Forrás: Biztosítási szemle


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft